referanser

Pil som peker til høyre, og viser til lenker på nettsiden

bjørndalssletta

Pil som peker til høyre, og viser til lenker på nettsiden
Bjorndalsletta

Bjørndalssletta

Elektroxperten er med på å bygge fremtidens bydel på Bjørndalssletta.

På Bjørndalssletta i Kristiansand bygges Fremtidens bydel. Elektroxperten har hatt gleden av å prosjektere, levere og installere alt av elektrisk anlegg på byggetrinn 1. Høsten 2020 starter arbeidet på trinn 2.

Det nye boligprosjektet i Bjørndalen, ved E 18 øst for Kristiansand sentrum, vil bestå av flere toppmoderne og miljøvennlige leilighetsbygg. Til sammen skal disse romme 600 boliger og 15.000 kvadratmeter butikker og kontorer. Våren 2020 stod byggetrinn 1 klart, og de første beboerne flyttet inn allerede til påske.

 

Komplett elektrisk anlegg

Elektroxperten har levert det komplette elektriske systemet til hele bygget i byggetrinn 1, som består av 58 leiligheter fordelt på fire etasjer, samt en romslig Rema 1000-butikk i første etasje. Prosjektleder Thor Gunnar Åsheim forklarer at jobben innebar alt fra lamper og belysning til brannvarslingssystem, elbil-ladere og porttelefoner.

– Dette har vært en komplett levering av elektrisk anlegg til hele bygget, forklarer han.

Bilde av et sitat icon

10 måneder gikk fra første kabel ble lagt til det elektriske anlegget stod ferdig. Inkludert Rema 1000-butikken i første etasje har det på det meste jobbet 10 mann fra Elektroxperten på prosjektet, forteller Åsheim.

 

Formann/elektriker Olaf Røed (t.v.) og prosjektleder Thor Gunnar Åsheim.

 

Strenge miljøkrav og effektive løsninger

Det er ikke uten grunn at prosjektet på Bjørndalssletta er blitt kåret «Fremtidens bydel i Kristiansand» av en lokal jury. Bydelen blir et utstillingsvindu med miljøvennlige løsninger.

– Dette er et TEK17-bygg med strenge retningslinjer og krav, forteller Olaf Røed, formann og elektriker på bygget.

Bilde av et sitat icon

– Det er god isolering i vinduer, tykke vegger og fjernvarme som strømkilde. Det blir med andre ord ikke høy strømbruk på dette bygget.

Bilde av et sitat icon

Et annet miljøkrav handler om resirkulering og gjenvinning. Gjennom hele arbeidsperioden har Elektroxperten hatt fokus på kildesortering av avfall fra det elektriske arbeidet. Her sorteres alt fra gips, metall og stål til elektrisk utstyr og kabler. 

– Vi har kildesortert om lag 89 % av alt avfallet som er generert, noe vi er veldig godt fornøyde med, forteller Røed.

Bilde av et sitat icon

På byggetrinn 2, som Elektroxperten påbegynner høsten 2020, vil det ifølge Røed være enda større fokus på miljø og energibruk. Eksempelvis skal alt utelys være sensorstyrt, og det kan kun benyttes LED-pærer i belysningen. Både Åsheim og Røed ser frem til å finne gode, miljøvennlige løsninger også på byggetrinn 2.

  

Tilrettelagt for fremtiden

Det grønne prosjektet innebærer også at biler og parkeringsplasser skal gjemmes under bakken, slik at uteområder kan benyttes til grøntarealer. Beboere har tilgang til felles parkeringskjeller, hvor det legges særlig opp til at beboerne skal kunne velge elbil. Derfor har Elektroxperten installert en utvidet mulighet for elbil-ladere i garasjeanlegget.

– Vi har lagt opp diskrete kabler i tak og vegg slik at man enkelt kan koble på flere ladere langs kabelen, forteller Røed.

Bilde av et sitat icon

– Den typen ladere vi benytter gjør ladingen svært rask, og sørger samtidig for at det er kapasitet for å lade mange elbiler samtidig. Med dette oppsettet har vi plass til inntil 28 elbiler totalt.

Bilde av et sitat icon

Ladeboksene er så kalte smart-bokser, som gjør det mulig å styre ladingen via mobilapp. Dette gjør det enkelt å styre strømforbruket og stenge av laderen hvis man for eksempel drar på ferie.

– I mange eldre leilighetsbygg og borettslag er det et problem at bygget ikke har nok strøm til å håndtere et stort antall elbil-ladere. Det blir helt klart ikke noe problem her, vi har lagt det opp slik at vi har mer enn nok strøm til alle som ønsker å benytte elbil, forteller Åsheim.

Bilde av et sitat icon

– Dette systemet er rett og slett lagt opp for fremtiden, legger Røed til.

Bilde av et sitat icon

Elektroxperten har sørget for opplegg til 28 smarte elbil-ladere i parkeringsgarasjen.

 

Godt samarbeid med entreprenør

Skanska, oppdragsgiver og entreprenør i prosjektet, har valgt Elektroxperten som leverandør på flere store prosjekter tidligere – et samarbeid som fungerer svært godt, ifølge prosjektleder Åsheim.

– Vi har inntrykk av at Skanska er fornøyde med jobben vi gjør, og er glade for at vi fikk jobbe med dem igjen på Bjørndalssletta, sier prosjektleder Åsheim.

Bilde av et sitat icon

Åsheim mener arbeidsmetodikken i Elektroxperten er en stor fordel på den moderne byggeplassen. For å sikre fremdrift og hindre forsinkelser i prosjektet, er det nemlig essensielt at alle leverandører leverer på tiden. Derfor liker Elektroxpertens arbeidsgruppe å ligge forut og planlegge i god tid.

– Det har vært en stor fordel at vi har vært involvert helt fra starten, for å kunne levere et best mulig stykke arbeid, forteller Røed.

Bilde av et sitat icon

– Dette har vært et flott prosjekt. Alt har gått greit for seg på byggeplassen, og vi har vært opptatte av et godt samarbeid både med entreprenør og andre fagarbeidere på plassen. Vi har ikke mottatt en eneste innvending på noe av arbeidet som er gjort her, så vi gleder oss allerede til å gå i gang med trinn to, avslutter han.

Bilde av et sitat icon
pil opp, klikk for å hoppe til toppen av sidenStort bilde av elektroxperten logo som vises i bakgrunnen av alt innehold